به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام ذبیح الله نعیمیان بعد از ظهر دوشنبه در نشست خبری «همایش ملی فقه نظامساز» که در محل مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع) برگزار شد اظهار داشت: «همایش فقه نظامساز» به همت این مؤسسه و به صورت ملی برگزار میشود و شروعی برای سلسله بحثهای مهم در این زمینه است.
مدیر مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع) گفت: این مؤسسه به دنبال ایجاد رشتههای تخصصی فقه و رشتهگرایشهای نوین است که نیاز جامعه اسلامی را برآورده سازد و اقتضائات نوین را پوشش دهد.
وی اذعان کرد: فقهی که عهدهدار استنباط احکام الهی و فهم شریعت است علاوه بر نظاممندی در مقوله دانشی خود عهدهدار کشف نظامهای دینی در عرصههای مختلف است، چه عرصههای هنجاری و چه در سایر عرصهها.
نعیمیان افزود: طراحی و تأسیس رشتههای نوین در راستای پیمودن گامهایی که به تمدن اسلامی برسد در دستور کار این مؤسسه قرار دارد که رشته «الفقه سیاسه و الحکومه»، «فقه تربیت»، «فقه زیست فناوری»، «فقه مالکیت فکری»، «فقه اطلاعات و امنیت» و «فقه اقتصاد» بخشی از رشتههای تازه طراحی شده هستند.
دبیر علمی همایش «فقه نظام ساز» نیز در ادامه این نشست بیان کرد: فقه باید به صورت نظاممند به کمک جامعه بیاید و «همایش ملی فقه نظامساز» سه هدف مهم در پی دارد، نخست نزدیکسازی افق نگاهها و نظریهها در این حوزه، دوم تقویت گفتمان و توسعه دامنه ادبیات در این عرصه و سوم ایجاد بستر بهتر برای ریلگذاری آموزشی و پژوهشی در زمینه فقه نظامساز در این مؤسسه و در مجموعه حوزههای علمیه است.
حجت الاسلام احمد مبلغی اضافه کرد: حاصل نتایج این همایش میتواند کمک فکری خوبی برای مطالعات آموزشی و پژوهشی در این خصوص ارائه کند.
سخنرانان همایش ملی «فقه نظامساز»
دبیر علمی همایش «فقه نظام ساز» تصریح کرد: این همایش روز پنج شنبه ۲۶ خرداد ماه از ساعت هشت صبح در مکان مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع) قم به صورت حضوری و مجازی برگزار و برنامههای متعددی را شامل میشود و آیتالله رشاد، آیتالله اراکی و آیتالله میرباقری از جمله سخنرانان این همایش خواهند بود و از پنج اثر مهم تولید شده در این زمینه نیز رونمایی میشود.
مبلغی ادامه داد: این همایش درباره چیستی، ساختار و رویکردها در زمینه فقه نظامساز است و ۳۰ مقاله با همین محوریت در این همایش ارائه میشود.
وی بیان کرد: برجسته شدن تعامل فکری در این راستا نیازمند ظرفیتهای نظری و عملی به معنای خاص خود است به گونهای که اندیشمندان ضمن اشتراکگذاری نظرات خود، نقاط کور بحث را معلوم سازند.
دبیر علمی همایش «فقه نظام ساز» تشریح کرد: نیازهای جدید جامعه کنونی نیازمند پاسخ است و دانش فقه به عنوان دانشی که به صورت مستقیم و بیش از دانشهای دیگر عهدهدار رفع و رجوع این نیازها و مدیریت جامعه اسلامی است باید از ظرفیت آن در این راستا به کار گرفته شود.
مبلغی مطرح کرد: برای مخاطب عموم سوال است که آیا باید به سراغ دانشهای نوین رفت و از دانشهای دینی نباید هیچ آوردهای در نظر گرفت یا ظرفیتی در عرصه دانشهای دینی نهفته است که میتوان فعال ساخت و آن را به عرصه مدیریت جامعه کشاند.
وی عنوان کرد: پاسخ نظری و راهبردی به جامعه این است که دانش فقه چنین ظرفیتی دارد که در قالب نیازهای جدید میتواند مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
نظر شما